Scroll Top

ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Οι επιχειρήσεις που παράγουν και προσφέρουν φαγητό με ευθυγράμμιση στη σύγχρονη τάση του Sustainability, (Βιωσιμότητα), είναι πιο πιθανό ότι θα αποφέρουν ικανοποίηση και θετική επίδραση στους ανθρώπους, στην ευρύτερη κοινωνία και στο περιβάλλον τους.

Η έννοια της βιωσιμότητας στη διατροφή περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις: 

  • την κοινωνικο-οικονομική
  • την περιβαλλοντική 
  • τη διάσταση της υγείας

Το αγροδιατροφικό σύστημα για να είναι βιώσιμο πρέπει να εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό οικονομικό αποτέλεσμα στους εμπλεκόμενους και να βελτιώνει την κοινωνική συνοχή, να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και να προάγει την υγεία και ευημερία του καταναλωτή.

Σύμφωνα με τον κοινό ορισμό του FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) και του WHO (World Health Organization) (FAO & WHO, 2019), «η βιώσιμη διατροφή είναι ένα διατροφικό πρότυπο που προωθεί όλες τις διαστάσεις της υγείας και ευεξίας των ατόμων, ασκεί μικρή πίεση στο περιβάλλον, είναι προσιτό από όλους, ασφαλές και δίκαιο καθώς και αποδεκτό με βάση τον πολιτισμό και την κουλτούρα των ανθρώπων».